Mitu korda on turvaline toitu sügavkülmutada ja taas üles sulatada? – Erik Orgu blogi logo-est-cleanev100_whiteicon_authoricon_blogicon_calendaricon_carbsicon_check-checkedicon_nav_menuicon_fatsicon_fibericon-leaveicon_menuicon-menuicon_proteinicon-recipesicon_nav_shoppingicon-sugaricon-tentpoles-eyeglassesicon-tentpoles-hearticon-tentpoles-loseweight-2icon-tentpoles-thumbsupicon_timerdietless-cropped-cleanlogo-est-cleanlogo-est-with-bylineArtboard 2swipetap-lefttap-right

Mitu korda on turvaline toitu sügavkülmutada ja taas üles sulatada?

  • 9. oktoober 2017
  • Erik Orgu

Mitu korda järjest võin ma sama toiduainet sügavkülmutada ja sulatada? Võib see mingist hetkest toidule ohtlikuks osutuda? Vaatame seda teemat natuke lähemalt, sest saan selleteemalisi päringuid ikka aegajalt ja aeg on selgus majja saada.

Toidu külmutamine on üks parimaid viise seda säilitada ja selle abil saab oma toitumist palju paremini planeerida.

Suurim mure toidu külmutamise-sulatamise ja protsessi kordamisega on see, et toiduaine kaotab oma tekstuuri. See juhtub, kuna enamus toiduaineid sisaldab üpriski palju vett. Tuleta meelde füüsikatund – kui sügavkülmutad mingi vedeliku ära, siis see paisub ja kuna vesi on toidu rakus, läheb sealne rakusein katki. Ongi tekstuur rikutud!

Teine mure on, et külmutamisel peatub bakterite paljunemine, kuid juba olemasolevad bakterid toidul ära ei sure. Kui toiduaine läbib külmutamis-sulatamis protsessi mitu korda, siis iga korraga suureneb bakterite hulk ja ainus võimalus seda toiduainet turvaliseks muuta, on kuumtöötlus.

Kuidas on kõige parem toitu külmutada ja sulatada?

Külmutamine:

  • Kui sa soovid sooja toitu külmutada, siis oota kuni see jahtub toatemperatuurini
  • Pane toit seejärel õhukindlasse anumasse või kilekotti ja siis sügavkülma

Sulatamine:

  • Toidu sulatamiseks on parim viis tõsta see 4-8 tunniks (olenevalt toiduaine suurusest) tavalisesse külmkappi.
  • Kui sul on vaja midagi kiiresti sulatada, siis kata toiduaine hoolikalt toidukilega ja aseta jooksva vee alla, mis on maksimaalselt toasoe.
  • Ära pane toiduainet veega täidetud anumasse sulama, sest see võib aeglustada sulamist, kuna vesi jahtub üpris kiiresti.

Kas mitu korda külmutada-sulatada on toiduainele ohtlik?

Korrates toidu külmutamise-sulatamise protsessi mitu korda, arvesta sellega, et see toiduaine tuleb sul alati korralikult kuumtöödelda.

Minu soovitus sulle on ühe toidu järjestikust külmutamist-sulatamist mitte teha, sest muutub toidu maitset ja tekstuuri, mis omakorda võib tervisliku toitumise ebameeldivaks muuta.

Seda ma aga ei taha, sest tahan, et naudiksid iga suutäit oma maitsvast roast!

Tule, aitame koos planeeti! 48h jooksul saavad 365 inimest liituda superhinnaga, KIIRUSTA! -69%

Liigne lihatootmine kahjustab meie planeeti ehk meie elukeskkonda, aga suurendades taimse toidu osakaalu, vähendame kahjulikku mõju. 😊

Kas Sa sooviksid tervislikult toitudes mõjutada ka keskkonna tervist paremuse suunas? Kas soovid põnevat vaheldust lihatoitudele? Kas Sa soovid langetada kehakaalu maitsvaid ja soodsaid taimseid toite süües?

Kui Sa vastasid kasvõi ühele küsimusele JAH, siis liitu minu toitumiskavaga, milles on üle 200 maitsva ja lihavaba retsepti.

Planeedi päästmiseks ja liitumiseks kliki nupul 👇

Ühine kohe!

Tule, aitame koos planeeti! 48h jooksul saavad 365 inimest liituda superhinnaga, KIIRUSTA! -69%

Liigne lihatootmine kahjustab meie planeeti ehk meie elukeskkonda, aga suurendades taimse toidu osakaalu, vähendame kahjulikku mõju. 😊

Kas Sa sooviksid tervislikult toitudes mõjutada ka keskkonna tervist paremuse suunas? Kas soovid põnevat vaheldust lihatoitudele? Kas Sa soovid langetada kehakaalu maitsvaid ja soodsaid taimseid toite süües?

Kui Sa vastasid kasvõi ühele küsimusele JAH, siis liitu minu toitumiskavaga, milles on üle 200 maitsva ja lihavaba retsepti.

Planeedi päästmiseks ja liitumiseks kliki nupul 👇

Ühine kohe!

Minu toitumiskava on Eesti parim:

Teadlased kiidavad

Teadlaste sõnul aitavad minu tervislikud retseptid kaalust alla võtta, sest väheneb ülekaaluga seostatud bakterite hulk soolestikus.

Kaota ülekilo nädalas

Minu toitumiskava on aidanud eestlastelt kokku kaotada rohkem kui 500 000 kg liigset kehakaalu.

Personaalne

Minu toitumiskava arvestab Sinu füüsilisi näitajaid ja maitseeelistusi ning vajadusel olen ma sõnumi kaugusel.

Maitsev, kiire ja lihtne

Tuhanded kasutajad hindavad minu toite 5-palli skaalal hindega 4,7. Toidud valmivad kiiresti tänu lihtsatele retseptidele.

Soodne

Sul on võimalik valida retsepte hinna järgi.

Sobib kogu perele

Saad lisada tervislikku toitumiskavasse kogu pere tasuta.

Kas oled valmis proovima elumuutvat toitumiskava?

Kes meist ei tahaks enamat: rohkem energiat, teravamat pead või saledamat keha. Saavutad selle Eesti vaieldamatult parima toitumiskavaga. Püsivalt.

Proovi tasuta!
Eriku portree

Rõõm tutvuda!

Toitumisnõustaja Erik Orgu on sulle toeks oma toitumise muutmise teekonnal. Erik on selleks koostanud sadu maitsvaid ja lihtsaid retsepte.

Räägi mulle endast

Esmalt räägi meile endast ja oma toitumis- ja liikumisharjumustest.

Üks hetk, laen... Loader

Blog article

TASUTA RETSEPT: verivorstid jõhvika-apelsini dipiga

  • 13. detsember 2018
  • Erik Orgu

Jõulud on jagamise aeg! Kingin sulle sel pühadeajal oma imemaitsva verivorstide retsepti.

Blog article

TASUTA RETSEPT: Verivorsti-peekoni võileib

  • 12. detsember 2018
  • Erik Orgu

Jõulud on jagamise aeg! Kingin sulle sel pühadeajal oma imemaitsva verivorsti-peekoni võileiva retsepti.

Blog article

TASUTA RETSEPT: toorpiparkoogimaius

  • 11. detsember 2018
  • Erik Orgu

Jõulud on jagamise aeg! Kingin sulle sel pühadeajal oma imemaitsva toorpiparkoogimaiuse retsepti.