Suuremal osal meist on mingil eluhetkel olnud isusid ebatervisliku toidu järele. Olgu selleks šokolaad, sõõrikud, soolased snäkid või jahutooted – miskipärast ei jäta see meid külmaks. Anname muidugi järele ka.

rämpstoit

On aga üks probleem: selle söömine ei tundu rämpstoiduisusid vähendavat, vaid vastupidi!

Mis toimub? Kas meie kehad mängivad meile julma vingerpussi? Mitte päris.

Seletan. Teadus on selgeks teinud, et rämpstoiduisud on märgiks, et kehal on elutähtsate mineraalide puudus. Jah, neid saab ka ebatervislikest toitudest (mida poodides ja kohvikutes kõikjal meie ümber meile maha müüa üritatakse), aga kõige paremini omandame neid siiski värsketest (mahe)toitudest.

Probleem on selles, et rämpstoitu süües vajame oluliselt suuremaid toidukoguseid, et saada kätte eluliselt vajalikke mikrotoitaineid, kui täisväärtuslikku, värsket ja mittetöötlemata toitu süües. On peaaegu, et reegel, et rämpstoiduga kehakaal langeda ei saa – keha on näljane ja isud ei lase sul õigete toitude ja koguste juurde jääda.

Mida need isud tegelikult tähendavad?

Loe ja oskad teinekord õiget asendustoitu valida. Et isudest aga täiesti lahti saada, pead otsustama, et annad oma kehale õiget, toitainerikast ja värsket toitu (loe SIIT lisaks).

rampstoit

Šokolaad: magneesium

Šokolaadiisu on kõige laialdasemalt levinud isu Läänemaailmas. Ei tohiks olla üllatus, et seda seostatakse toitainega, millest paljudel meist on teadmatult puudus: magneesium.

Hiljutise statistika kohaselt on ligi 80% inimestest selle ülitähtsa makromineraali puuduses. Keha tarvitab magneesiumi üle 300 eri protsessi jaoks ning ilma selleta ei saa me ka hästi lõõgastuda.

Tegelikult ongi magneesiumi hüüdnimeks „lõõgastusmineral”, kuna ärevus, ärrituvus, unehäired ja kõrge vererõhk on magneeriumipuuduse peamisteks sümptomiteks.

See on põhjuseks, miks magneesiumipuudulikkusega inimeste tuju paraneb ajutiselt, kui nad šokolaadi söövad: selles sisalduvad väikesed magneesiumikogused (kakaost pärinevad) rahustavad neid.

Aga siiski, magneesiumi saamiseks on kaugelt tervislikumaid allikaid kui töödeldud šokolaad. Tumedad leherohelised, seemned, pähklid, kala, oad ja melass on ideaalsed magneesiumiallikad ning aitavad šokolaadiisudest üle saada.

rampstoit

Suhkrustatud toidud: kroom, süsinik, fosfor, väävel ja/või trüptofaan

Levikult teisel kohal on kõrge suhkrusisaldusega toitude isud. Magusaisu on äärmiselt keeruline isu, sest seda võib põhjustada viie erineva toitaine puudus:

  • kroom (aitab reguleerida veresuhkru taset)
  • süsinik (üks suhkru koostisosadest)
  • fosfor (aitab kehal energiat toota)
  • väävel (aitab eemaldada mürkaineid)
  • trüptofaan (seratoniini reguleerija)

Seega on parimaks mooduseks üleliigse suhkruisu leevendamiseks oma toidulaua mitmeküllastamine tervislike ja vähetöödeldud toitudega.

bread-399286_960_720

Rafineeritud süsivesikud: lämmastik

Isu rafineeritud süsivesikute järele nagu pasta ja leib, annab märku lämmastikupuudulikkusest.

Lämmastikuühendid on nukleiinhappe ja proteiini olulisteks osadeks ning nende puudus võib kaasa tuua alatoitumist proteiinipuudulikkuse tõttu. Seega, kui tunnete, et vajate hulgaliselt rafineeritud süsivesikuid, lisage oma toidulauale lämmastikurikkaid toite. 

Enamik toite sisaldab lämmastikku orgaanilises või mitte-orgaanilises vormis, kuid puu- ja juurviljad sisaldavad seda külluslikult.

Õli ja rasvarikkad toidud

Sul on kaltsiumipuudulikkus. Head kaltsiumiallikad on juust, kaalikad ja brokkoli.

Jää

See on indikaator rauapuudulikkusele. Sööge rohkem rauarikkaid toite, nagu leherohelised, liha, melass ja meretaimed.

Soolased toidud

Sul on kloriidi ja/või räni puudulikkus. Lisa oma toidulauale kala, pähkleid ja seemneid.

Erik Orguga Kaalust alla

Ei taha ise mikrotoitaineid taga otsida? Minu toitumiskava on tasakaalus – saad kätte kõik ained ja tänu sellele tunned end hästi ja kaal langeb.

Liitu siit!