Kuna uusaastapidustused langevad sel aastal nädalavahetusele, on Sul loodetavasti aega oma pidusöögid läbi mõelda ja korralikult ette valmistada, et kõik oleks maitsev ja tervislik ega teeks enesestunnet raskeks.

Jagan mõned maitsvad ja tervislikud retsepti-ideed, millega oma külalisi ja ennast kostitada.

Kartulisalat

…sest, mis Eesti pidu see ikka, ilma korraliku kartulisalatita on? :)

Koostisosad (arvestusega neljale)
500 gr kartulit
4 muna
200 gr sinki (enda maitse järgi)
200 gr värsket kurki
100 gr porrut
4 sl ise valmistatud majoneesi
4 sl hapukoort

kaalujälgija kartulisalat

Valmistamine

  • Varu valmistamiseks ca 60 minutit.
  • Keeda või küpseta ahjus koorega kartul pehmeks, valmimisaeg oleneb kartuli suurusest.
  • Keeda munad (8 min)
  • Haki koostisosad kokku ühte kaussi.
  • Valmista ise majonees.
  • Kui kartul on valmis ja jahtunud, siis tükelda see soovitud suurusega tükkideks.
  • Sega omavahel kõik komponendid, lisa majonees, hapukoor ning maitsesta soolaga.

Sea kaelakarbonnad tumedas õlles hautatud kapsa, düšesskartuli ja õuna-veinikastmega

Koostisosad (arvestusega neljale)
800 gr sea kaelakarbonaadi
600 gr kartulit
6 munakollast
400 gr õuna
150 gr valget kuiva veini
100 ml tumedat õlut
500 gr hapukapsast
300 ml vestt
2 sl mett
muskaatpähklit
kaneeli
fariinisuhkrut
tšillihelbeid
tüümiani
kaneelikoort
soola
musta pipart

seakaelakarbonaad tumeda õlle kastmes

Valmistamine:

  • Lõika sea kaelakarbonaad 200 gr lõikudeks.
  • Prae kergelt vasardatud sealihalõigud kuumal grillpannil mõlemalt poolt, kuni liha on küpsenud.
  • Maitsesta liha soola ja värskelt jahvatatud pipraga.
  • Koori ja keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks.
  • Pressi keedetud ja kurnatud kartulid läbi kartulipressi või suurema sõela.
  • Lisa kartulimassile munakollased ning maitsesta muskaatpähkli ja soolaga.
  • Printsi kartulipüee läbi kondiitsipritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 170 kraadi juures kuni düšessid on kuldpruunid.
  • Hauta tükeldatud õunad valges veinis, kuni pool veini kogust on aurustunud.
  • Lisa vesi ja püreesta pehmeks haudunud õunad blenderis.
  • Saadud mass pane uuesti pliidile ja lisa sinna muskaatpähkel, kaneel, tšillihelbed, hakitud tüümian, suhkur ja sool ning kuumuta keemiseni.
  • Kurna valmis kaste läbi sõela, pane uuesti pliidile ning kuumuta kuni kaste pakseneb.
  • Hauta hapukapsas malmpotis koos kaneelikoore, mee ja õllega, kuni kapsas on pehme ja värvilt tume ning vajadusel maitsesta soolaga.

Serveeri sea kaelakarbonaad koos õlles hautatud kapsa, düšesskartuli ja õunakastmega.

Magusaks suutäieks: banaanikeeks

Koostisosad: (arvestusega ühe terve keeksi küpsetamiseks)
4 küpset banaani (jälgi, et banaanid oleksid parajalt valmis: kollased, kergelt pruunid täpid peal)
70 gr kookosõli (vastavalt soovile rafineeritud või rafineerimata)
90 gr mandlijahu
4 muna
1 tl soodat
5 sl mett
1 tl vanillieseemneid
peotäis mandlilaaste

banaanikeeks

Valmistamine:

  • Valmistamise aeg: 60 minutit
  • Purusta banaanid kahvliga püreeks, lisa sulatatud kookosõli, veidi klopitud munad ja teised koostisosad.
  • Sega hoolikalt läbi ning vala kookosõliga määritud ja mandlijahuga ülepuistatud keskmise suurusega keeksivormi.
  • Puista peale mandlilaaste ja soovi korral pane peale õhukesed banaaniviilud.
  • Küpseta ahjus 180 kraadi juures vähemalt 40 minutit või kuni sissetorgatud tikk tuleb peaaegu välja. Keeks on värvuselt üsna tumepruun, aga see ei tähenda, et see oleks kõrbenud.
  • Lase keeksil vormis kümmekond minutit jahtuda ja tõsta taldrikule jahtuma.
  • Sobib söömiseks nii soojalt kui ka külmalt.

Häid maitseelamusi ja meeleolukat uusaastapidu!

Erik

 

Erik Orguga Kaalust alla

Soovid, et sinu toit oleks tervislik, maitsev, aitaks langetada kaalu ja valmiks 15 minutiga? Üle 300 retsepti ootab Sind. Pane minu toitumiskava proovile!

Liitu siin!