Kas valge suhkur toidus on ok?
Mida arvata suhkrust, valgest suhkrust, kas seda süüa ja kui palju? Selliste küsimustega pöördutakse minu poole kogu aeg ning siin on paar olulist põhimõtet, mida tutvustan, et aidata Sul otsustada, kuidas ja kas suhkrut süüa.
Lisasin toitumiskavasse mõned tooted, mis sisaldavad valget suhkrut ja nüüd on aeg siin veidi selgust luua. Kinnitan, et halvasti midagi pole ning neile, kes soovivad jätkuvalt suhkrut vältida, olen koostanud retseptid nii, et 500 neist on täiesti suhkruvabad.
Valge surm?
Suhkur on tegelikult maitseaine, mis annab toidule magusust. Paljudele on üllatav, et nii suhkur kui sool on mõlemad ka maitsetugevdajad ja säilitusained, kutsudes esile maitseid - eriti magusate toitude puhul ning luues halva keskkonna bakteritele, mis toidu riknema panevad.\ Nüüd, kus tead suhkru 3 head funktsiooni, ära torma kohe suhkrurikkaid toite sööma või jooke jooma! Kui tarbid suhkrut liiga tihti ja liiga palju, hakkab see sinu vastu töötama!
Kui palju on palju?
Teadlased ja arstid ütlevad, et täiskasvanud inimesel pole soovituslik tarbida üle 150 kalori valgest suhkrust 24h jooksul ja ma olen sellega täitsa nõus, sest see on ca 3-9% täiskasvanu kaloraažist ehk siis nii väike suhkru osakaal pole midagi hullu, kui vähemalt 90% su kaloraazist on nö head kilokalorid!
Mis on head kilokalorid?
Pole olemas häid või halbu kilokaloreid, tegemist on kõigest energia mõõtühikuga. Küll aga on olemas tervislikud ja ebatervislikud toiduained!
Tervislik toit on see, milles on (sinu kehale omastamiseks piisavalt) vitamiine, mineraale ja muid mikroaineid. Ebatervislik on aga toit, milles on vähe või pole üldse vitamiine, mineraale ning muid mikrotoitaineid.
See on ka põhjus, miks valgest suhkrust saadud kaloreid nimetatakse tühjadeks kaloriteks - siit ei saa vitamiine ja mineraale, ainult kiiret energiat. Tuginedes nüüd sellele ütlusele võiks öelda, et suhkur on ebatervislik, sest selles puuduvad vitamiinid ja mineraalid, ent siiski on tegemist toiduainega, kuna selles on kilokalorid ja süsivesikud.
Kuna vitamiine, mineraale ja muid kehale vajalikke mikroaineid saame erinevatest toitudest läbi päeva kogu aeg, võib öelda, et ebatervislikuks muutub suhkur alles siis, kui sa iga päev ületad lubatud norme mitmekordselt.
Mina oma toitumiskavas ei lase sul seda teha. Kui teed ühe toidu kastmega, milles on sees valge suhkur, saad sellest 5-15g valget suhkrut, seega on sul veel pikk tee minna lubatud piirini ja ka siis, kui sa oled lubatud piiril, on sul ülejäänud 90% kilokaloreid tervislikest toiduainetest. ;)
Nii et ole mureta, jälgi julgelt toitumiskava ja liigu soovitus eesmärgi suunas.
#eluilmadieedita
Erik
Eripakkumine lugejale
Tore, et lugesid blogi läbi, loodan, et said kasulikku infot ja inspiratsiooni. Tänutäheks annan Sulle võimaluse liituda HÕBE või KULD paketiga 20% soodsamalt :). Kiirusta, parem vorm ja enesetunne ootab!
Liitu hõbedaga Liitu kullagaEripakkumine lugejale
Tore, et lugesid blogi läbi, loodan, et said kasulikku infot ja inspiratsiooni. Tänutäheks annan Sulle võimaluse liituda HÕBE või KULD paketiga 20% soodsamalt :). Kiirusta, parem vorm ja enesetunne ootab!
Liitu hõbedaga Liitu kullaga