Mitu korda on turvaline toitu sügavkülmutada ja taas üles sulatada? – Erik Orgu blogi logo-est-cleanev100_whiteicon_authoricon_blogicon_calendaricon_carbsicon_check-checkedicon_nav_menuicon_fatsicon_fibericon-leaveicon_menuicon-menuicon_proteinicon-recipesicon_nav_shoppingicon-sugaricon-tentpoles-eyeglassesicon-tentpoles-hearticon-tentpoles-loseweight-2icon-tentpoles-thumbsupicon_timerdietless-cropped-cleanlogo-est-cleanlogo-est-with-bylineArtboard 2swipetap-lefttap-right

Mitu korda on turvaline toitu sügavkülmutada ja taas üles sulatada?

  • 22. september 2020
  • Erik Orgu

Mitu korda järjest võin ma sama toiduainet sügavkülmutada ja sulatada? Võib see mingist hetkest toidule ohtlikuks osutuda? Vaatame seda teemat natuke lähemalt, sest saan selleteemalisi päringuid ikka aegajalt ja aeg on selgus majja saada.

Toidu külmutamine on üks parimaid viise seda säilitada ja selle abil saab oma toitumist palju paremini planeerida.

Suurim mure toidu külmutamise-sulatamise ja protsessi kordamisega on see, et toiduaine kaotab oma tekstuuri. See juhtub, kuna enamus toiduaineid sisaldab üpriski palju vett. Tuleta meelde füüsikatundi – kui sügavkülmutad mingi vedeliku ära, siis see paisub ja kuna vesi on toidu rakus, läheb sealne rakusein katki. Ongi tekstuur rikutud!

Teine mure on, et külmutamisel peatub bakterite paljunemine, kuid juba olemasolevad bakterid toidul ära ei sure. Kui toiduaine läbib külmutamis-sulatamis protsessi mitu korda, siis iga korraga suureneb bakterite hulk ja ainus võimalus seda toiduainet turvaliseks muuta, on kuumtöötlus.

Kuidas on kõige parem toitu külmutada ja sulatada?

Külmutamine:

  • Kui sa soovid sooja toitu külmutada, siis oota kuni see jahtub toatemperatuurini
  • Pane toit seejärel õhukindlasse anumasse või kilekotti ja siis sügavkülma

Sulatamine:

  • Toidu sulatamiseks on parim viis tõsta see 4-8 tunniks (olenevalt toiduaine suurusest) tavalisse külmkappi.
  • Kui sul on vaja midagi kiiresti sulatada, siis kata toiduaine hoolikalt toidukilega ja aseta jooksva vee alla, mis on maksimaalselt toasoe.
  • Ära pane toiduainet veega täidetud anumasse sulama, sest see võib aeglustada sulamist, kuna vesi jahtub üpris kiiresti.

Kas mitu korda külmutada-sulatada on toiduainele ohtlik?

Korrates toidu külmutamise-sulatamise protsessi mitu korda, arvesta sellega, et see toiduaine tuleb sul alati korralikult kuumtöödelda.

Minu soovitus sulle on ühe toidu järjestikust külmutamist-sulatamist mitte teha, sest muutub toidu maitset ja tekstuuri, mis omakorda võib tervisliku toitumise ebameeldivaks muuta.

Seda ma aga ei taha, sest tahan, et naudiksid iga suutäit oma maitsvast roast!

Eripakkumine lugejale

Tore, et lugesid blogi läbi, loodan, et said kasulikku infot ja inspiratsiooni. Tänutäheks annan Sulle võimaluse liituda HÕBE või KULD paketiga 10% soodsamalt :). Kiirusta, parem vorm ja enesetunne ootab!

Liitu hõbedaga Liitu kullaga

Eripakkumine lugejale

Tore, et lugesid blogi läbi, loodan, et said kasulikku infot ja inspiratsiooni. Tänutäheks annan Sulle võimaluse liituda HÕBE või KULD paketiga 10% soodsamalt :). Kiirusta, parem vorm ja enesetunne ootab!

Liitu hõbedaga Liitu kullaga

Minu toitumiskava on Eesti parim:

Teadlased kiidavad

Teadlaste sõnul aitavad minu tervislikud retseptid kaalust alla võtta, sest väheneb ülekaaluga seostatud bakterite hulk soolestikus.

Kaota ülekilo nädalas

Minu toitumiskava on aidanud eestlastelt kokku kaotada rohkem kui 500 000 kg liigset kehakaalu.

Personaalne

Minu toitumiskava arvestab Sinu füüsilisi näitajaid ja maitseeelistusi ning vajadusel olen ma sõnumi kaugusel.

Maitsev, kiire ja lihtne

Tuhanded kasutajad hindavad minu toite 5-palli skaalal hindega 4,7. Toidud valmivad kiiresti tänu lihtsatele retseptidele.

Soodne

Sul on võimalik valida retsepte hinna järgi.

Sobib kogu perele

Saad lisada tervislikku toitumiskavasse kogu pere tasuta.

Kas oled valmis proovima elumuutvat toitumiskava?

Kes meist ei tahaks enamat: rohkem energiat, teravamat pead või saledamat keha. Saavutad selle Eesti vaieldamatult parima toitumiskavaga. Püsivalt.

Proovi tasuta!
Eriku portree

Rõõm tutvuda!

Toitumisnõustaja Erik Orgu on sulle toeks oma toitumise muutmise teekonnal. Erik on selleks koostanud sadu maitsvaid ja lihtsaid retsepte.

Räägi mulle endast

Esmalt räägi meile endast ja oma toitumis- ja liikumisharjumustest.

Üks hetk, laen... Loader

Blog article

Asenda kaotatud kilod toonusega

  • 23. oktoober 2020
  • Erik Orgu

Kaalulangetus paneb su tahtejõu korralikult proovile. Kadunud kilodest kehale jäänud jälgedega tegelemine on järgmine samm, milleks veel veidi kannatlikkust vajad. Sinu parimad sõbrad sellel lõpusirgel on kvaliteetne toit, trenn ja aeg.

Blog article

Kas toidukordade ärajätmine aitab kaalu langetada?

  • 20. oktoober 2020
  • Erik Orgu

Jätkuvalt liigub ringi arvamus ja soovitused, et kaalu langetamiseks peaks vähem sööma. Et oma söömist piirata, jäetakse ära toidukordi. Näiteks üks, endiselt populaarne viis, kuidas seda tehakse on kurikuulus “alates 18.00 enam ei söö” dieet. Kui oled seda dieeti järginud, siis tead omadest kogemustest, et sellega pole pikka pidu.

Blog article

6 põhjust, miks peaksid kohe peale ärkamist vett jooma

  • 16. oktoober 2020
  • Erik Orgu

Hommikuti on sinu kehal veepuudus, mis võib tekitada erinevaid sümptomeid. Kui juurutad endale harjumuseks peale ärkamist vee joomise, siis paned aluse tervislikule päevale. Ka minu toitumiskavas on vee tarbimine olulisel kohal ning seda põhjusega. Edasi lugedes mõistad, miks see nii on.